Skip to content

Hoe start ik een webshop

In de digitale wereld van vandaag biedt het starten van een webshop ondernemers een fantastische kans om hun producten aan een breed publiek aan te bieden. Maar wat komt er allemaal kijken en hoe start ik een webshop?

Hoe start ik een webshop leggen we stap voor stap uit in dit artikel inclusief eventueel fulfilment uitbesteden aan een fulfilment bedrijf.

1. Branche kiezen

De eerste stap bij hoe start ik een webshop is het kiezen van je producten en je niche. Kies iets waar je gepassioneerd over bent en waarvan je weet dat er vraag naar is. Onderzoek de markt, identificeer je doelgroep en zorg ervoor dat je een uniek aanbod hebt dat je onderscheidt van de concurrentie.

 • Passie en kennis: Kies een branche waar je persoonlijk interesse in hebt en waarover je al enige kennis hebt.
 • Onderscheiden: Overweeg hoe je je kunt onderscheiden van de concurrentie. Dit kan zijn door unieke producten, betere klantenservice, innovatieve technologie, of door een sterke merkidentiteit.
 • Richt je op nichemarkten: Het selecteren van een niche kan jouw webshop onmiddellijk een voorsprong bieden, vooral als je nieuw bent in de markt. Een niche selecteren houdt in dat je je concentreert op een specifiek marktsegment waar nog weinig tot geen concurrentie bestaat.
 • Marktonderzoek: Voer een grondig marktonderzoek uit om te begrijpen wat de huidige trends zijn, wie je concurrenten zijn, en wat de marktbehoeften zijn. Kijk naar de marktgrootte, groeipotentieel, en de stabiliteit van de branche.

2. Product research

Bij het starten van een webshop is het vinden van de juiste producten essentieel voor succes. Hierbij is een gedegen product research zeer belangrijk. Een product research bij hoe start ik een webshop bestaat uit de volgende stappen:

 • Ken je markt en doelgroep: Begin met een grondige marktanalyse om te begrijpen wie je doelklanten zijn en wat hun behoeften en voorkeuren zijn.
 • Identificeer problemen die je kunt oplossen: Kijk naar veelvoorkomende frustraties of problemen die consumenten in je markt ervaren.
 • Concurrentieanalyse: Bestudeer concurrenten die vergelijkbare producten verkopen en zoek naar gaten in hun aanbod of aspecten die je beter kunt doen.
 • Trendanalyse: Gebruik tools zoals Google Trends om te zien welke producten en niches in opkomst zijn.
 • Productvalidatie: Voordat je een grote investering doet, test je de marktreactie door middel van voorverkoop, enquêtes of het gebruik van een minimale levensvatbare productaanpak.
 • Vind betrouwbare leveranciers: Zodra je een idee hebt van wat je wilt verkopen, zoek je naar betrouwbare leveranciers die consistent hoogwaardige producten kunnen leveren.
 • Bepaal je prijsstrategie: Analyseer de kosten en prijs je producten competitief, maar met voldoende marge om winstgevend te zijn.
 • Test en leer: Lanceer met een beperkt aantal producten en monitor de verkoop en klantenfeedback nauwgezet.

3. Website URL / bedrijfsnaam

Het vastleggen van de bedrijfsnaam en dan ook website-URL is een belangrijke stap die de identiteit en online vindbaarheid van je bedrijf beïnvloedt. Hier volgen enkele tips om dit effectief te doen:

 • Brainstorm over namen: Bedenk meerdere namen die relevant zijn voor je bedrijf, de producten of diensten weerspiegelen, en gemakkelijk te onthouden zijn. Overweeg namen die kort, pakkend en uniek zijn.
 • Onderzoek beschikbaarheid: Controleer of de bedrijfsnaam niet al in gebruik is door andere bedrijven. Dit kun je doen via het handelsregister van de Kamer van Koophandel en door merkenregisters te raadplegen.
 • Controleer de URL: Ga na of de domeinnaam beschikbaar is. Dit kun je eenvoudig controleren via websites van domeinnaam registratie. Kies bij voorkeur voor een .com-domeinnaam als je internationaal gericht bent, of een land-specifieke extensie zoals .nl voor Nederland als je je vooral op die markt richt.
 • SEO-overwegingen: Overweeg zoekwoorden die relevant zijn voor je bedrijf in de naam en URL op te nemen om de SEO (zoekmachineoptimalisatie) te verbeteren. Dit kan helpen om hoger te scoren in zoekmachineresultaten.
 • Registreer je domeinnaam: Zodra je een geschikte en beschikbare naam hebt gevonden, registreer je de domeinnaam bij een erkend register. Dit voorkomt dat anderen de naam claimen.

4. Merk registeren

Het registreren van je merk bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) is een belangrijke stap om de naam, het logo en andere onderscheidende elementen van de producten van je webshop te beschermen. Hier is een stapsgewijze handleiding over hoe je dit proces het beste kunt aanpakken:

 • Voorbereiding: Bepaal wat je wilt registreren: je merknaam, logo, beide, of andere visuele elementen. Doe vooronderzoek naar bestaande merken met de gratis zoekdiensten van BOIP, zoals het Benelux Merkenregister, om te controleren op vergelijkbare registraties.
 • Kies de juiste klassen: Bij BOIP worden producten en diensten ingedeeld in klassen volgens de Nice Classificatie. Bepaal de relevante klassen voor jouw aanbod om je merkbescherming te optimaliseren.
 • Aanvraag indienen: Je kunt je merkregistratie online indienen bij BOIP door het merkbeschrijvingsformulier in te vullen, de klassen te specificeren en merkafbeeldingen te uploaden op hun website.
 • Betaling van de registratiekosten: Na het indienen van je aanvraag moet je de registratiekosten betalen. De kosten variëren afhankelijk van het aantal klassen en de vorm van het merk.
 • Beoordelingsproces:
  Na ontvangst van je aanvraag en betaling beoordeelt BOIP deze op vereisten en conflicterende merken, een proces dat enkele maanden kan duren.
 • Publicatie en oppositie: Na goedkeuring publiceert BOIP je merk in het officiële register, gevolgd door een oppositieperiode van twee maanden waarin derden bezwaar kunnen maken.
 • Registratie: Als er geen oppositie is of je geschillen wint, wordt je merk geregistreerd en ontvang je een registratiebewijs. Je merk is dan tien jaar beschermd in de Benelux, met de mogelijkheid tot onbeperkte verlenging per tien jaar.

5. Inschrijven bij KVK

Als je in Nederland een webshop wilt starten, is het inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) een essentiële stap. Hier volgt een kort overzicht van het proces:

 • Bepaal je bedrijfsnaam en rechtsvorm: Voordat je je inschrijft, moet je een bedrijfsnaam kiezen en beslissen welke rechtsvorm het beste bij je onderneming past (bijvoorbeeld een eenmanszaak, VOF, of BV).
 • Voorbereiding: Stel een korte beschrijving van je bedrijfsactiviteiten samen en zorg dat je alle persoonlijke gegevens bij de hand hebt, zoals je adres en identiteitsbewijs.
 • Online voorbereiden: Ga naar de website van de KvK en vul het online inschrijfformulier in. Hier vul je de basisgegevens van je onderneming in en kies je een datum en tijd voor de afspraak bij een KvK-kantoor.
 • Ontvang je KvK-nummer: Na de afspraak ontvang je je KvK-nummer. Dit nummer is nodig voor alle zakelijke transacties en voor de registratie bij de Belastingdienst.
 • Belastingdienst: Je wordt automatisch aangemeld bij de Belastingdienst voor de omzetbelasting (btw), en je ontvangt later de benodigde formulieren en informatie over belastingzaken.

6. Kies een webshop platform

Bij het starten van een webshop is het kiezen van het juiste platform cruciaal voor je succes. Hier zijn enkele stappen en overwegingen om je te helpen bij het selecteren van het beste webshop platform:

 • Bepaal je behoeften: Overweeg wat je specifiek nodig hebt voor je webshop. Denk aan productaantal, type producten, en gewenste functies zoals betalingsintegraties, SEO-optimalisatie, en klantenservice tools.
 • Gebruiksgemak: Overweeg hoe gebruiksvriendelijk het platform is. Als je niet technisch onderlegd bent, zoek dan naar een platform dat bekend staat om zijn gebruiksgemak en goede klantensupport.
 • Schaling: Kijk of het platform kan meegroeien met je bedrijf. Het moet gemakkelijk zijn om functies toe te voegen of te upgraden naarmate je webshop groeit.
 • Integraties: Controleer of het platform integraties biedt met andere tools zoals e-mailmarketingdiensten, analytics, sociale media, en boekhoudsoftware.
 • Veiligheid: Zorg ervoor dat het platform betrouwbare beveiligingsmaatregelen biedt, zoals SSL-certificaten, om de gegevens van je klanten veilig te houden.
 • SEO-vriendelijkheid: Het platform moet SEO-vriendelijke functies hebben om je te helpen hoger te ranken in zoekmachineresultaten.

Populaire platforms zoals Shopify, WooCommerce, en Magento bieden verschillende functies en prijsklassen, dus vergelijk deze zorgvuldig om het platform te kiezen dat het beste bij jouw specifieke behoeften past.

7. Website bouwen

Het opzetten van een webshop via een webshop platform kan relatief eenvoudig zijn als je de juiste stappen volgt en hierdoor goed begrijpt hoe start ik een webshop. Hier is een kort overzicht van hoe je het beste een online winkel kunt realiseren via een webshop platform:

 • Plan je webshop: Voordat je begint, plan je de structuur van je webshop. Denk na over de categorieën die je nodig hebt, hoe je je producten wilt organiseren, en welke soorten betalingen en verzending je zult aanbieden.
 • Pas het ontwerp aan: Personaliseer het uiterlijk van je webshop. Kies een sjabloon dat past bij je merk en pas deze aan naar wens. Veel platforms bieden drag-and-drop editors waarmee je zonder veel technische kennis je site kunt inrichten.
 • Voeg producten toe: Upload de details van je producten, inclusief namen, beschrijvingen, prijzen, en foto’s. Zorg ervoor dat de foto’s van hoge kwaliteit zijn en de productbeschrijvingen duidelijk en aantrekkelijk.
 • Configureer verzendopties: Bepaal je verzendstrategie en stel de verzendopties in die je aanbiedt, inclusief tarieven en verzendzones. Je kan hierbij ook kiezen om gelijk kiezen voor fulfilment uitbesteden door een fulfilment bedrijf.
 • Test je webshop: Voordat je live gaat, test je de webshop grondig. Controleer of alle links werken, de betaalprocessen correct functioneren, en of de website goed laadt op verschillende apparaten en browsers.

8. EAN`s aanschaffen

Bij het starten van een webshop is het vaak nodig om EAN’s (European Article Numbers), ook bekend als GTIN’s (Global Trade Item Numbers), aan te schaffen voor je producten.

 • Registreer bij GS1: Bezoek de website van GS1 Nederland en registreer je bedrijf. Je zal bedrijfsinformatie moeten verstrekken en een account aanmaken.
 • Kies een licentie: GS1 biedt licenties aan die variëren met het aantal benodigde EAN’s. Kleinere bedrijven kunnen meestal met een basispakket uit de voeten, terwijl grotere bedrijven mogelijk een uitgebreider pakket nodig hebben.
 • Betaal de registratie- en jaarlijkse bijdrage: Er zijn een initiële registratievergoeding en een jaarlijkse bijdrage voor het gebruik van EAN’s van GS1, waarbij de kosten afhangen van het gekozen pakketgrootte.
 • Ontvang je EAN’s: Na registratie en betaling wijst GS1 je unieke, wereldwijde EAN’s toe, waarmee je producten gemakkelijk geïdentificeerd kunnen worden door retailers en klanten.
 • Wijs EAN’s toe aan je producten: Elk product dat je verkoopt, heeft een uniek EAN nodig. Dit geldt ook voor verschillende varianten van een product, zoals verschillende maten of kleuren.

9. Listings maken

Een effectieve product listing is cruciaal voor het succes van een webshop. Het doel is niet alleen om de aandacht van potentiële kopers te trekken, maar ook om hen voldoende informatie te bieden om een aankoopbeslissing te kunnen nemen. Hier zijn de essentiële stappen voor het creëren van een optimale product listing:

 • Titel: Start met een duidelijke, informatieve titel die het product goed beschrijft en relevante zoekwoorden bevat die kopers waarschijnlijk gebruiken.
 • Beschrijving: Schrijf een gedetailleerde beschrijving die de belangrijkste kenmerken en voordelen benadrukt. Structureer de tekst voor makkelijke leesbaarheid, gebruik bullet points voor specificaties, en zorg dat het SEO-geoptimaliseerd is.
 • Afbeeldingen en multimedia: Voeg meerdere hoogwaardige afbeeldingen toe die het product vanuit verschillende hoeken tonen.

10. Reviews verzamelen

Het verzamelen van klantreviews voor producten op je webshop is essentieel voor het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid, evenals voor het verbeteren van de conversieratio’s. Hier zijn effectieve strategieën om reviews van klanten te verzamelen:

 • Vraag direct na aankoop: Stuur een follow-up e-mail na de aankoop waarin je de klant vraagt een review achter te laten. Timing is belangrijk; het is ideaal om de e-mail te sturen kort nadat de klant het product heeft ontvangen en de kans groot is dat hij of zij er enthousiast over is.
 • Maak het gemakkelijk: Zorg ervoor dat het proces van het achterlaten van een review zo eenvoudig mogelijk is. Verminder het aantal stappen en maak gebruik van een duidelijk en toegankelijk reviewformulier op je productpagina’s.
 • Incentives bieden: Overweeg het aanbieden van een kleine beloning voor klanten die een review achterlaten, zoals een korting op hun volgende aankoop, een klein cadeautje, of toegang tot exclusieve content of producten. Zorg ervoor dat je transparant bent dat de beloning niet afhankelijk is van een positieve review.

11. Marketing en SEO

Voor effectieve marketing en SEO van producten op je webshop zijn enkele strategische stappen essentieel bij hoe start ik een webshop:

 • Zoekwoordenonderzoek: Begin met grondig zoekwoordenonderzoek om relevante termen te identificeren die potentiële klanten gebruiken om naar jouw producten te zoeken. Gebruik tools zoals Google Keyword Planner of Ahrefs om inzicht te krijgen in zoekvolumes en concurrentie.
 • SEO-optimalisatie: Optimaliseer je productpagina’s voor zoekmachines door relevante zoekwoorden te integreren in titels, beschrijvingen, meta tags, en alt tags van afbeeldingen. Zorg ook voor een duidelijke URL-structuur en een responsive website design dat mobielvriendelijk is.
 • Contentmarketing: Creëer waardevolle content die aansluit bij de interesses van je doelgroep. Dit kan blogs, how-to gidsen, video’s en infographics omvatten die niet alleen informeren, maar ook de zichtbaarheid van je webshop vergroten door organische zoekresultaten.
 • Social media marketing: Gebruik sociale media om je producten te promoten en rechtstreeks met je klanten te communiceren. Platforms zoals Instagram, Facebook, en Pinterest zijn uitstekend voor het visueel presenteren van producten en het draaien van gerichte advertenties.
 • E-mailmarketing: Bouw een e-maillijst op en stuur regelmatig nieuwsbrieven met productupdates, speciale aanbiedingen, en gepersonaliseerde aanbevelingen. E-mailmarketing helpt bij het opbouwen van klantrelaties en het stimuleren van herhaalaankopen.

12. Fulfilment bedrijf kiezen

Naast het begrijpen van hoe start ik een webshop, kun je overwegen om de fulfilment uit te besteden aan een gespecialiseerd fulfilment bedrijf. Start met het vaststellen van je specifieke behoeften, zoals opslag, verpakking, en verzending. De fulfilment betekenis in het kort is namelijk: het ontvangen, verwerken, verpakken, en verzenden van online bestellingen aan klanten.

Kies een fulfilment center dat ruime ervaring heeft in e-commerce en bekendstaat om zijn goede reputatie. Vergelijk de fulfilment uitbesteden kosten, aangeboden services en de gebruikte technologieën. Zorg dat ze flexibel en schaalbaar genoeg zijn om met je bedrijf mee te groeien.

Webshop fulfilment uitbesteden

Bij Rockstar Fulfilment bieden we all-inclusive verzendtarieven zonder verborgen kosten, met een scala aan fulfilmentdiensten en een late cut-off tijd.

Dit zorgt voor transparantie en gemak voor beide partijen.

Volledige verzending van A tot Z, inclusief:

 • Inslag
 • Opslag
 • Verpakking
 • Verzending
Tarieven

13. Hoe start ik een webshop Optimaliseren

Het optimaliseren van een webshop omvat verschillende essentiële stappen om de gebruikservaring te verbeteren, conversieratio’s te verhogen en de verkoop te stimuleren. Hier is een kort overzicht van hoe je dit effectief kunt doen:

 • Gebruikerservaring: Zorg ervoor dat je webshop gemakkelijk te navigeren is met een duidelijke en logische structuur. Verbeter laadtijden door afbeeldingen te optimaliseren en minimaliseer het aantal stappen tot aan de aankoop.
 • Mobiele optimalisatie: Aangezien een groot deel van de gebruikers mobiele apparaten gebruikt, moet je webshop volledig responsive zijn. Dit betekent dat het ontwerp en de functionaliteit op alle apparaten goed moeten werken.
 • Zoekmachineoptimalisatie (SEO): Verbeter je zichtbaarheid in zoekmachines door strategisch gebruik van relevante zoekwoorden, het optimaliseren van meta-titels en beschrijvingen, en het zorgen voor kwalitatieve backlinks.
 • Conversie optimalisatie: Implementeer A/B-testen om verschillende elementen van je webshop te testen, zoals product beschrijvingen, call-to-action-knoppen en lay-outs van de checkout-pagina. Gebruik de inzichten om aanpassingen te maken die de conversie verhogen.
 • Analyse en feedback: Gebruik analytische tools zoals Google Analytics om bezoekersgedrag te begrijpen en identificeer gebieden voor verbetering. Verzamel ook feedback van klanten via enquêtes en beoordelingen.
 • Klantenservice: Bied uitstekende klantenservice, inclusief snelle en effectieve communicatiekanalen zoals live chat, e-mail, en telefoonondersteuning. Zorg dat klanten gemakkelijk contact kunnen opnemen en snel geholpen worden.

Wij helpen u graag verder!

Bij Rockstar Fulfilment zetten we de klant altijd op de eerste plaats en streven we ernaar om net dat beetje extra te doen.

Wij bieden niet alleen fulfilment diensten aan, maar assisteren ook bij hoe start ik een webshop.

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we uw webshop naar een hoger niveau kunnen tillen.

Direct contact
Back To Top