Skip to content

Hoe verkopen op bol.com (de ultieme gids)

Deze handleiding biedt een stapsgewijze aanpak voor het hoe verkopen op bol.com. Van het aanmaken van je verkopersaccount en het kiezen van de juiste productcategorieën tot het effectief beheren van je inventaris en het optimaliseren van je winstmarge. Ontdek hoe je de verkoopprestaties kunt analyseren en webshop verzending kunt verbeteren door bol.com fulfilment uitbesteden aan een fulfilment bedrijf.

1. Inschrijven bij KVK

Hoe verkopen op bol.com start met het inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) is een belangrijke stap voor startende ondernemers in Nederland. Voordat je je inschrijft, moet je een aantal zaken voorbereiden:

 • Bedrijfsnaam: Bepaal een unieke bedrijfsnaam. Je kunt de online tool op de website van de KvK gebruiken om te controleren of je naam al in gebruik is.
 • Rechtsvorm: Beslis welke rechtsvorm het beste bij je onderneming past (bijvoorbeeld eenmanszaak, vennootschap onder firma (VOF), besloten vennootschap (BV)).
 • Bedrijfsactiviteiten: Wees duidelijk over wat je bedrijf gaat doen. Dit zal helpen bij het classificeren van je bedrijf in de juiste sector.
 • Adresgegevens: Zorg dat je een zakelijk adres hebt. Dit kan je huisadres zijn als je vanuit huis werkt.

2. Inschrijven bij bol.com als verkoper

Ga naar de website van bol.com en kies voor de optie ‘Verkopen via bol.com’. Volg de stappen om je als verkoper te registreren. Dit omvat het verstrekken van bedrijfsinformatie, bankgegevens, en identificatie.

 • Account aanmaken: Je hebt een bol.com account nodig om te kunnen verkopen, dit kan een bestaand particulier account zijn of je maakt een nieuw account aan.
 • Gegevens controleren en accepteren: Zorg ervoor dat je gegevens correct zijn en accepteer de algemene voorwaarden.
 • Aanmelding bevestigen: Na aanmelding ontvang je een e-mail met een validatielink. Klik hierop en vul aanvullende gegevens in zoals je bankrekening en adres.
 • Account verifiëren: Binnen drie werkdagen krijg je een brief met een verificatiecode. Voer deze in om je aanmelding te voltooien.

Lees de algemene voorwaarden en zorg dat je de regels en voorwaarden van bol.com goed begrijpt, inclusief kostenstructuur en verkoopvoorwaarden voor hoe verkopen op bol.com.

3. Product research

Voor succesvolle verkoop op marketplaces zoals bol.com is uitgebreid productonderzoek essentieel. Dit onderzoek omvat het grondig begrijpen van het product, de vraag ernaar, en de concurrentie.

Hierbij zijn de volgenden stappen belangrijk voor een effectief productonderzoek:

 • Identificeer je doelgroep: Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van wie je ideale klanten zijn, inclusief hun interesses en behoeften. Dit inzicht helpt je gericht te zoeken naar producten die aansluiten bij deze doelgroep.
 • Analyseer de marktvraag: Gebruik tools zoals Google Trends en sociale media platforms om trends en populaire producten binnen je doelmarkt te onderzoeken. Dit geeft je een goed inzicht in wat op dit moment gevraagd wordt.
 • Concurrerende analyse: Een grondige analyse van je concurrenten is essentieel. Kijk naar hun productaanbod, prijsstelling, klantbeoordelingen, en marketingstrategieën om kansen te identificeren waarop je je kunt onderscheiden.
 • Vind een leverancier: Een betrouwbare leverancier vinden is een volgende belangrijke stap. Neem de tijd om leveranciers te onderzoeken op basis van levertijden, verzendkosten, en productprijzen.
 • Verzamel klantfeedback: Klantfeedback kan waardevolle inzichten bieden over hun behoeften en de problemen die ze ondervinden. Gebruik enquêtes, interviews, en online beoordelingen om deze informatie te verzamelen.

4. Branche kiezen

Bij het kiezen van de juiste branche voor nieuwe producten die je via een marketplace wilt verkopen, zijn er verschillende factoren en strategieën die je kunt overwegen bij hoe verkopen op bol.com:

 • Focus op Nichemarkten: Een niche kiezen kan je webshop direct een voorsprong geven, vooral als nieuwe speler. Het kiezen van een niche betekent focussen op een specifiek segment van de markt waar nog weinig of geen concurrentie is.
 • Ken je Doelgroep: Verschillende marketplaces trekken verschillende doelgroepen aan met uiteenlopende behoeften.
 • Houd de Kalender in de Gaten: Producten die verband houden met speciale evenementen of seizoenen kunnen tijdelijk zeer winstgevend zijn. Anticiperen op aankomende evenementen en trends kan je helpen te beslissen welke producten op welk moment interessant kunnen zijn voor verkoop.
 • Analyseer de Marktvraag: Gebruik tools zoals Google Trends om te begrijpen hoe de vraag naar je potentiële producten over tijd verandert. Stabiele of groeiende trends over de afgelopen jaren zijn meestal goede indicatoren.

5. Winst marge berekenen

Bij het verkopen van producten via een marketplace zoals bol.com is het belangrijk om je winstmarge correct te berekenen, zodat je een gezonde winst kunt behalen.

De winstmarge bij hoe verkopen op bol.com bereken je door het verschil tussen de verkoopprijs en de inkoopprijs van een product te nemen, en dit vervolgens te delen door de verkoopprijs. Dit geeft je een percentage dat de winstmarge representeert. Houdt hierbij rekening met de volgende zaken:

 • Zorg ervoor dat je bij het berekenen van je winstmarge rekening houdt met de BTW, zowel voor de inkoop- als verkoopprijs.
 • Houd er rekening mee dat als je kortingen aanbiedt op je producten, dit invloed heeft op je winstmarge. Het is daarom belangrijk om je kortingsstrategieën te plannen op een manier dat je nog steeds een gezonde winstmarge behoudt.
 • Bol.com rekent commissiekosten per verkocht product welke variëren per categorie.

6. Merk registeren

Een merk kun je registeren via het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP).

 • Voorbereiding: Zorg ervoor dat je merk uniek is en niet te beschrijvend voor de producten of diensten die je aanbiedt. Voer een merkonderzoek uit om te controleren of je merk al bestaat.
 • Aanvraag Indienen: Je kunt je aanvraag online indienen via de website van BOIP. Vul de benodigde gegevens in, waaronder merknaam, de producten of diensten waarvoor je het merk wilt gebruiken, en of het een woordmerk of beeldmerk betreft. Je kan hierbij ook kiezen om het merk registratie uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf.
 • Tarieven Betalen: Na het indienen van je aanvraag moet je de registratiekosten betalen. De tarieven kunnen variëren afhankelijk van het type merk en de klassen van producten of diensten.
 • Beoordeling door BOIP: Na ontvangst van je aanvraag en betaling beoordeelt BOIP of je merk aan de voorwaarden voldoet en of er geen conflicten zijn met bestaande merken.
 • Publicatie en Bezwaarperiode: Als je aanvraag wordt geaccepteerd, publiceert BOIP je merkaanvraag in het officiële Merkenregister. Er volgt een periode waarin derden bezwaar kunnen maken tegen je aanvraag.
 • Registratie: Indien er geen bezwaren zijn ingediend, of als bezwaren zijn opgelost, volgt de definitieve registratie van je merk. Je ontvangt een registratiebewijs, en je merk is beschermd in de hele Benelux.

7. EAN`s aankopen

Bij het verkopen op marketplaces zoals bol.com zijn EAN-codes, verkregen via GS1, onmisbaar voor unieke productidentificatie. Het is essentieel deze codes direct bij GS1 te kopen om zekerheid over hun uniciteit en registratie te garanderen, wat essentieel is om problemen op marketplaces te voorkomen. Elke productvariant vereist een unieke code, en het is belangrijk om rekening te houden met jaarlijkse kosten. GS1-codes zijn wereldwijd geldig, wat ze geschikt maakt voor internationale verkoop. Bij wijzigingen in product of merk kan een nieuwe code nodig zijn.

8. Listings maken

Voor het maken van effectieve listings op marketplaces zoals bol.com is het cruciaal om aandacht te besteden aan producttitels, beschrijvingen, en afbeeldingen. Zorg ervoor dat de titel duidelijk en zoekwoordrijk is. De beschrijving moet gedetailleerd zijn en belangrijke productkenmerken en -voordelen benadrukken. Gebruik kwalitatief hoogstaande afbeeldingen die het product goed weergeven. Het toevoegen van relevante zoekwoorden kan de vindbaarheid vergroten. Ook is het belangrijk om de juiste productcategorie te kiezen en eventuele vragen van klanten snel en duidelijk te beantwoorden.

9. Reviews verzamelen

Om reviews te verzamelen als verkoper op bol.com, kun je focussen op het bieden van uitstekende klantenservice en het vragen om feedback na een aankoop. Zorg ervoor dat je productbeschrijvingen accuraat zijn en dat je bestellingen snel verstuurt. Overweeg ook om follow-up berichten te sturen waarin je klanten vriendelijk vraagt om een review achter te laten, waarbij je benadrukt hoe belangrijk hun mening is voor jouw bedrijf. Het handhaven van een hoge kwaliteitsstandaard voor je producten en diensten zal van nature leiden tot positieve reviews.

10. Fulfilment bedrijf kiezen

Naast dat het belangrijk is te snappen hoe verkopen via bol.com werkt, kun je ook kiezen om het bol.com fulfilment uit te besteden aan een fulfilment bedrijf. Hierbij is het handig om eerst de specifieke behoeften, zoals opslag, verpakking, en verzending te bepalen. Zoek naar een fulfilment center met ervaring in e-commerce en die een goede reputatie hebben. Vergelijk de kosten, services, en technologieën die ze aanbieden. Let op flexibiliteit en schaalbaarheid om mee te groeien met je bedrijf. Controleer beoordelingen van andere verkopers en vraag om referenties. Tot slot, overweeg de locatie voor snelle levering en test de klantenservice voordat je een beslissing neemt.

Fulfilment voor verkopen op bol.com

Bij Rockstar Fulfilment hanteren wij all-in verzendtarieven zonder onverwachte kosten met verschillende fulfilment diensten en een late cut-off tijd.

Transparant en gemakkelijk voor beide partijen.

Volledige verzending van A tot Z, inclusief:

 • inslag
 • opslag
 • verpakking
 • Verzending
Tarieven

11. Hoe verkopen op bol.com Optimaliseren

Hoe verkopen op bol.com optimaliseer je door effectieve producttitels en -beschrijvingen te gebruiken, hoogwaardige afbeeldingen toe te voegen, en door je producten in de juiste categorieën te plaatsen. Zorg voor competitieve prijzen en bied uitstekende klantenservice.

Verzamel daarnaast positieve reviews door klanten om feedback te vragen en reageer snel op vragen of problemen. Maak gebruik van bol.com’s promotiemogelijkheden zoals gesponsorde producten om de zichtbaarheid te vergroten. Analyseer je verkoopdata regelmatig om trends te identificeren en je aanbod dienovereenkomstig aan te passen.

Wij helpen u graag verder!

Bij Rockstar Fulfilment staat de klant centraal en gaan wij net een stapje verder.

Naast fulfilment helpen wij bijvoorbeeld met hoe verkopen via bol.com

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij uw webshop naar een hoger niveau kunnen tillen.

Direct contact
Back To Top